'Onze' boswachtersRein Berends van 1983 tot 2016 en Gerrit Rijneveld van maart 2016 tot heden


Rein Berends 

Begin jaren tachtig werd ik "opgezadeld" met een groep vrijwilligers die op zaterdag als vrijwilliger in het bos werkte en als tegenprestatie in het bos mocht kamperen. Deze groep kwam van de ANWB en ging over naar Staatsbosbeheer door aankoop van een aantal grote stukken particulier bos. Landgoedkampen zijn ontstaan doordat de ANWB destijds weekenden organiseerde op particuliere landgoederen om de eigenaar te helpen met het beheer.

Hoewel het voor mij een belasting was om in de zomer iedere veertien dagen de zorg te hebben voor de ontvangst en het opdragen van steeds weer nieuwe werkzaamheden, is het in de afgelopen 35 jaar een genoegen geworden en gaan we bijna als een familie met elkaar om. Veel lief en leed wordt gedeeld en mijn waardering voor de groep is alleen maar groter geworden. Het is voor mij dan ook een genoegen om te zien dat vele werkzaamheden worden uitgevoerd die een bijdrage leveren aan een beter beeld van de natuur, landschap en leefruimte.

Binnen Staatsbosbeheer vervul ik nu een andere functie en ik draag het stokje graag over aan mijn opvolger Gerrit Rijneveld.

Rein Berends
van 1980 tot maart 2016 beheerder op de Utrechtse Heuvelrug

Gerrit Rijneveld 


Sinds maart 2016 heb ik met de groep vrijwilligers van het Landgoedkamp Buitenzorg te maken en heb deze groep beter leren kennen. Dit omdat ik sinds die tijd de beheerdersfunctie voor Staatsbosbeheer op de Utrechtse Heuvelrug vervul. Een functie waarin de verantwoording voor al het dagelijks onderhoud van de bossen, heiden, parken, landgoederen, graslanden en akkers ligt. Dat dit mooi en afwisselend werk in zo’n prachtige omgeving is, is één ding wat zeker is. Maar daarbij komt nog de dankbaarheid aan de tomeloze inzet van gepassioneerde mensen die ons daarbij helpen.
Dat vrijwilligers onmisbaar zijn en veel goed werk kunnen doen, is wel bekend. Maar als er één groep vrijwilligers is die zelfstandig én gemotiveerd de handen uit de mouwen steekt is het wel Landgoedkamp Buitenzorg. 

Het Landgoedkamp Buitenzorg werkt al sinds de jaren 80 binnen de terreinen van Staatsbosbeheer rond de Lage Vuursche. Een dergelijke lange geschiedenis zegt ook iets over de trouwe en vasthoudende inzet van de groep. Iedere veertien dagen in het zomerseizoen kampeert een groep mensen van vrijdag tot zondag op een plek in het bos. Afgelopen jaar is er zelfs een aantal dagen in de winter gekampeerd! In ruil voor deze mooie plek wordt er op zaterdag door minimaal één van de gezinsleden in het bos gewerkt.

Naast de mooie momenten van persoonlijk contact, ervaring- en kennisuitwisseling wordt er ook nog eens veel werk gedaan. En met resultaat! Dit is wel te zien aan de prachtige voorbeelden bij de projecten op deze website. Zo is er afgelopen maanden hard gewerkt aan het openmaken van de bosranden langs provinciale wegen. Op deze manier heeft het wild eerder en meer overzicht op het drukke verkeer op de weg voordat deze op de rijbaan belanden. Maar ook het vrijmaken van paden en lanen door boompjes weg te zagen is een klus met mooi resultaat en waarin je goed kan zien dat er nauwkeurig en hard gewerkt is.

Al trekken we nog geen lange tijd samen op, ik zie uit naar een goede voortzetting van de positieve samenwerking. Vooral om de mooie afwisselende samenstelling van de groep, de gedegen en serieuze aanpak en leuke contacten met mooi werkresultaat!

Gerrit Rijneveld
Beheerder Staatsbosbeheer – Beheereenheid Utrecht-Oost